Hünkar Beğendi (De Favoriet van de Sultan)

Hünkar Beğendi (De Favoriet van de Sultan)

Ingrediënten

Voor het stoofvlees:

  • 500 g lams- of rundvlees, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote tomaten, geraspt of fijngehakt (gebruik eventueel tomaten uit blik als alternatief)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 kop (ongeveer 250 ml) water of bouillon

Voor de auberginepuree:

  • 3 middelgrote aubergines
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 1/2 kop (ongeveer 375 ml) warme melk
  • 1/2 kop (ongeveer 50 g) geraspte kaas (bij voorkeur kaşar, mozzarella of een vergelijkbare kaas)
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze

Stoofvlees bereiden:

  • Verhit olijfolie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin. Haal het uit de pan en zet apart.
  • Fruit de ui in dezelfde pan tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  • Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikapoeder, zout en peper erdoor. Doe het vlees terug in de pan.
  • Voeg water of bouillon toe tot het vlees net onder staat, dek de pan af en laat het geheel 45-60 minuten zachtjes sudderen, tot het vlees mals is.

Aubergines roosteren:

  • Rooster de aubergines boven een open vuur of in de oven tot de schil volledig zwartgeblakerd is.
  • Laat de aubergines afkoelen, verwijder de schil en prak het zachte vruchtvlees tot een gladde massa.

Puree maken:

  • Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor om een roux te maken. Bak dit 1-2 minuten op laag vuur.
  • Voeg beetje bij beetje de warme melk toe, terwijl je blijft roeren, tot het mengsel dikker wordt.
  • Meng de gepureerde aubergine, geraspte kaas en een snufje zout door de saus. Laat het geheel enkele minuten zachtjes koken tot het volledig glad is.

Samenstellen:

  • Spreid de auberginepuree uit over een bord als een bedje.
  • Leg het stoofvlees erop en garneer eventueel met wat fijngehakte peterselie voor een frisse toets.

Eet smakelijk!