Hünkar Beğendi (De Favoriet van de Sultan)

Ingrediënten
Voor het stoofvlees:
- 500 g lams- of rundvlees, in blokjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 middelgrote tomaten, geraspt of fijngehakt (gebruik eventueel tomaten uit blik als alternatief)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- 1 kop (ongeveer 250 ml) water of bouillon
Voor de auberginepuree:
- 3 middelgrote aubergines
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 1/2 kop (ongeveer 375 ml) warme melk
- 1/2 kop (ongeveer 50 g) geraspte kaas (bij voorkeur kaşar, mozzarella of een vergelijkbare kaas)
- Zout naar smaak
Bereidingswijze
Stoofvlees bereiden:
- Verhit olijfolie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin. Haal het uit de pan en zet apart.
- Fruit de ui in dezelfde pan tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
- Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikapoeder, zout en peper erdoor. Doe het vlees terug in de pan.
- Voeg water of bouillon toe tot het vlees net onder staat, dek de pan af en laat het geheel 45-60 minuten zachtjes sudderen, tot het vlees mals is.
Aubergines roosteren:
- Rooster de aubergines boven een open vuur of in de oven tot de schil volledig zwartgeblakerd is.
- Laat de aubergines afkoelen, verwijder de schil en prak het zachte vruchtvlees tot een gladde massa.
-
Puree maken:
- Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor om een roux te maken. Bak dit 1-2 minuten op laag vuur.
- Voeg beetje bij beetje de warme melk toe, terwijl je blijft roeren, tot het mengsel dikker wordt.
- Meng de gepureerde aubergine, geraspte kaas en een snufje zout door de saus. Laat het geheel enkele minuten zachtjes koken tot het volledig glad is.
Samenstellen:
- Spreid de auberginepuree uit over een bord als een bedje.
- Leg het stoofvlees erop en garneer eventueel met wat fijngehakte peterselie voor een frisse toets.
Eet smakelijk!